Tee-se-itse lasten kanssa

Tee-se-itse lasten kanssa

Yhdessä tekeminen on tärkeää lapsille ja tee-se-itse projektit voivat olla mainio tapa opettaa lapsille arvokkaita taitoja, sekä viettää laadukasta aikaa yhdessä. Projektin myötä lapset oppivat esimerkiksi että:

  • täydellisyys on katsojan silmissä. Pienet virheet ja oudot yksityiskohdat ovat kaikki osa itse tehtyjä tuotteita ja rakennelmia, eikä niistä kannata harmistua. Varsinkin jos lapsi saa itse osallistua enemmän rakentamiseen, tulee osa menemään aina hiukan vinksalleen. Tämä kuitenkin auttaa lasta ilmaisemaan itseään, jolloin itsevarmuus kasvaa ja energiaa saadaan purettua kannattavalla tavalla. Taidot karttuvat vähitellen ja lapsikin huomaa, että harjoittelemalla tullaan mestareiksi.
  • Yhteinen aika on arvokasta. Yhteinen projekti voi auttaa myös oppimaan hauskalla tavalla, sillä lasta voidaan pyytää kirjoittamaan ylös kaikki tarvittavat materiaalit, mikä auttaa sekä tavaamaan, että kirjoittamaan uusia sanoja. Luovuutta voidaan ruokkia pyytämällä lapselta ideoita, mitkä otetaan mukaan suunnitteluun.
  • Ongelmien ratkominen onnistuu. Tee-se-itse projekteihin liittyy aina hiukan stressiä, varsinkin kun eteen tulee pulma. Tämä kuitenkin auttaa lasta ratkomaan ongelmia ja näkemään, miten vaikeista tilanteista päästään ylitse.
  • Tekeminen saa tyytyväiseksi. Varsinkin kun projekti saadaan valmiiksi, on ilo huipussaan. Lapsi oppii, että viemällä jonkin asian loppuun asti, saadaan miellyttävä tunne ja voidaan olla ylpeitä itsestä. Näin lapsi ei aina luovuta ensimmäisenä, vaan uskaltaa jatkaa.
dante