Onko itse tehty arvokkaampaa?

Onko itse tehty arvokkaampaa?

Vaikka kyseessä olisi pelkästään yksinkertaisen kirjahyllyn kasaaminen, saa omin käsin rakentaminen aina hymyn huulille ja uutta arvoa kotiin. Tämä nostaa myös itse huonekalun, tai muun tavaran arvoa. Onnistunut projekti tuo onnistumisen tunteen, mikä saa mielen kohoamaan ja itsetunnon nousemaan, mikä onki tee-se-itse tyyppisen toiminnan avaintekijä. Kun jotain rakennetaan itse, sitä arvostetaan enemmän.

Vaikka itse rakentaminen ja suunnittelu olisikin vienyt tunteja, reilusti hikeä ja vielä enemmän ärräpäitä, on lopputulos sitäkin parempi. Tämä luo tuotteeseen lisää arvoa, mikä näkyy monella tavalla. Esimerkiksi valmiina ostetuista tuotteista ollaan valmiita maksamaan tutkimusten mukaan vähemmän, kuin niistä jotka kootaan itse. Samalla taas itse kootun tuotteen myyntihinta määriteltäisiin paljon korkeammaksi, kuin mitä siitä suostuttaisiin valmiina maksamaan. Kyseessä ei ole pelkästään kokoamiseen käytetyn työn arvo, vaan se ilo, mikä saadaan, kun rakennetaan itse.

Ihmiset pitävätkin itsetehdyistä asioista, varsinkin jos omasta kodista löytyy samankaltaisia tavaroita. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kun jokin huonekalu tehdään juuri omaan tyyliin sopivaksi, ei sillä ole välttämättä yhtä suurta arvoa muiden silmissä. Oman käden jäljen myyminen esimerkiksi kirpputorilla tai netissä, ei ole välttämättä yhtä kätevää, kuin miltä se voi alkuun kuulostaa. Tuotteiden on sovittava muidenkin ihmisten makuun, jotka eivät arvosta työhön laitettua panosta.

dante