Päivätorkkujen laatuun kannattaa panostaa erityisesti rakennusalalla

Päivätorkkujen laatuun kannattaa panostaa erityisesti rakennusalalla

Jokainen rakennusalalla työskennellyt tai rakennusalalla työskentelevän perheenjäsen tietää varmasti, miten pitkiä ja fyysisesti rankkoja työpäivät yleensä ovat. Vaikka fyysisesti vaativa työ tekee sekä keholle että mielelle hyvää, tällaisen työn myötä omaan lepoon ja palautumiseen on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota.

Rakennustyömaalla työskentelevä tarvitsee kunnon lepoa

Pitkän ja fyysisesti rankan työpäivän jälkeen lepoon saattaa itse asiassa olla jopa vaikea päästä. Jos lepoa ei anneta keholle riittävästi, elimistö voi tottua vähäiseen lepoon, jolloin uni ei välttämättä tule odotetusti illalla edes pitkän ja rankan työpäivän jälkeen rakennustyömaalla. Useampi huonosti nukuttu yö tai liian vähäiset yöunet alkavat vaikuttamaan negatiivisesti sekä fyysiseen jaksamiseen että omaan huomio-, keskittymis- ja arviointikykyyn.

Rakennustyömaalla keskittymisen tai huomiokyvyn hetkellinen heikentyminen voi kuitenkin olla kohtalokasta ja tuottaa vaaratilanteita sekä itselle että työkavereille. Tästä syystä omaan jaksamiseen ja kunnolliseen lepoon on syytä kiinnittää erityistä huomiota – kyse on loppujen lopuksi myös työturvallisuudesta.

Vinkkejä parempaan lepoon

Riittävän levon varmistaminen parantaa työpanosta, edistää työssä jaksamista ja kehittää myös työturvallisuutta. Laadukas lepo ei kuitenkaan kaikille ole itsestäänselvyys, oli sitten miten väsynyt tahansa, sillä suoritamme päivän aikana lähes huomaamattamme monia toimia, jotka myöhemmin nakertavat unen laatua.

Rakennustyömaalla vuorotyön ja pitkien työvuorojen tekeminen on varsin tavallista. Tästä johtuen kunnollisten yöunien nukkuminen saattaa olla usein vaikeaa, jolloin keholle on pyrittävä antamaan mahdollisimman laadukasta lepoa muulloin. Koska elimistön lämpötila laskee unen aikana, on tärkeää, että päivätorkkuja varten pyritään aina varaamaan mukaan torkkupeitto, sillä lämpimät ja laadukkaat torkkupeitot auttavat ylläpitämään elimistön lämpötilaa, jolloin keho voi keskittyä lepäämään.

Jos työpaikalta tai kotoa ei vielä löydy torkkupeittoa, voit tilata pehmoiset ja lämpimät torkkupeitot kätevästi BGA:n verkkokaupasta. Vaikka torkkupeitto on ihanan lämmin, on se tavallista peittoa huomattavasti kevyempi, jolloin se kulkee helposti mukana vaikka repussa töihin. Torkkupeittojen valikoimasta löytyy erinomaisia vaihtoehtoja myös isommalle rakennusmiehelle jopa aina 260 senttimetriä pitkiin torkkupeittoihin.

Jopa lyhyet päiväunet auttavat elimistöä lepäämään ja virkistävät aivotoimintaa. Tärkeintä on siis löytää mahdollisimman rauhallinen paikka päivätorkuille, ettei levon aikana esiinny häiriötekijöitä – tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että puhelin ja muut elektroniset laitteet tulee jättää suosiolla torkkujen ajaksi sivuun. Myös piristävien juomien, kuten kahvin tai virvoitusjuomien, nauttiminen juuri ennen lepohetkeä ei ole suositeltavaa, joten mikäli tiedät, että pienet päiväunet tulevat olemaan tarpeen, pyri pysymään kahvikupposesta kaukana ainakin pari tuntia ennen siestaa!

dante