Koska ei kannata tehdä itse?

Koska ei kannata tehdä itse?

Nykyään on helppo saada tietoa hyvin monista asioista, sillä netti ja sosiaalinen media on tulvillaan oppaita, vinkkejä ja neuvoja. Näiden avulla saadaan tietoa siitä, kuinka voidaan itse rakentaa huonekalut, puutarhat, tai vaikka koko talot. Melkein mitä tahansa voidaan tehdä itse, mutta tämä ei takaa taidokasta lopputulosta.

Mieti riittääkö omat taidot

Vaikka vasara pysyisi kädessä, ei se tarkoita, että osataan suunnitella, saati rakentaa taloa. Mittaukset, oikeat kulmat, luvat ja määräyksien mukaan toimiminen on vähintään yhtä tärkeää, kuin vasaran käyttäminen, joten nämä pitää huomioida ennen projektin aloittamista. Tee-se-itse projektit aloitetaan usein siinä toivossa, että halutaan säästää rahaa ja aikaa, mutta tämäkään ei aina pidä paikkaansa, sillä huonossa tilanteessa lopputulos on rahan ja ajan tuhlaaminen, tai heittäminen hukkaan.

Ideoiden muuttaminen todeksi

Ennen kuin lähdetään muuttamaan suunnitelmaa todeksi, tulee miettiä muutamia asioita:

  • Kaikkien ideoiden yhdistäminen toimivaksi kokonaisuudeksi voi olla haastava.
  • Muutosten tekeminen on usein tarpeen kesken rakentamisen, mutta löytyykö niihin valmiuksia?
  • Lopputulos ei aina ole halutunlainen, mihin on varauduttava, sillä se voi tarkoittaa koko projektin uusimista.
  • Pelkästään puhuminen ja suunnitteleminen ei riitä, itse työ on tehtävä ja laadukkaasti.

Intohimoa ja järkeä löytyy

Kun lähdetään mittavaan tee-se-itse projektiin, tulee intohimoa olla runsaasti, mutta järki kädessä. Tämä tarkoittaa myös omien heikkouksien ymmärtämistä ja avun pyytämistä kun, ja jos, se on tarpeen. Asioita voidaan aina opetella itse, mutta pitää myös antaa tilaa inhimillisille virheille ja taitojen karttumiselle hitaalla tahdilla. Vaikka ensimmäinen projekti ei onnistuisikaan, ei tästä kannata hermostua, sillä taidot karttuvat mitä pidempään rakennellaan. Silti kannattaa muistaa pitää järki kädessä myös ongelmien suhteen ja varautua niihin ennalta. Mikäli jonkin projektin tulee onnistua täydellisesti ensimmäisellä kerralla, voi olla kaikin puolin parempi palkata hommaan ammattilainen, mikä voi säästää aikaa ja rahaa.

dante