Pihasaunan rakentaminen

Pihasaunan rakentaminen

Suolaisen pihan kruunaa erillinen pihasauna. Sen voi tehdä itse valmiista rakennussarjasta tai tekemällä kaiken puhtaista raaka-aineista. Jälkimmäinen vaihtoehto mahdollistaa edullisemman yksilöllisen pihasaunan kuin kalliimman valmiin saunan ostaminen, mutta vaatii tekijältään hieman rakennusalan ammattitaitoa ja kokemusta. Sauna on kuitenkin suomalaiselle tärkeä rentoutumis- ja virkistymistila, johon liittyy paljon perinteitä ja tunteita. Itse rakennettu sauna on suuri ylpeyden aihe ja saunominen omassa itse rakennetussa pihasaunassa tuottaa suurta mielihyvää.

Rakennustyövaiheet

Laadukkaasti rakennettu sauna kestää vuosikymmeniä. Hyvän lopputuloksen perustana ovat huolella laaditut suunnitelmat. Suunnitelmiin kirjataan pihasaunan sijainti, saunarakennuksen suunnitelmat, aikataulut, kustannuslaskelmat ja materiaalivalinnat. Rakennuslupaa ei pidä unohtaa ja edellä mainittuja tietoja tarvitaan lupahakemuksessa. Yksinkertainen saunamökki onnistuu kokemattomammaltakin rakentajalta, mutta mikäli saunaan tulee vesijohtovesi, ilmastointi ja sähköt, on varauduttava käyttämään ammattilaisia. Budjetti tulee laatia realististesti ja rahoitus on varmistettava esimerkiksi tekemällä ajoissa lainahakemus Rahalaitos-verkkosivulla. Kun rahoitus on varmistunut, voidaan siirtyä itse rakentamisvaiheeseen.

Suunnitteluvaiheen jälkeen, kun rakennuslupa on myönnetty, voidaan aloittaa pihasanan perustuksien tekeminen. Perustukset tulee valaa vakaalle pohjalle. Tämä voi vaatia maansiirtourakoitsijan apua, jotta perustukset saadaan tehtyä riittävän syvälle. Perustuksien valmistumisen jälkeen rakennettaan pihasaunan runkokehikko, joka pystytetään perustuksien päälle. Rungon paikalleen asennuksen jälkeen tehdään pihasaunan lattia valmiiksi. Lattiarakenne on syytä tehdä eristettynä, jotta lattia tunnu viileällä säällä kylmältä. Märkätilojen rakenteissa käytetään erityisiä rakennuslevyjä lattian pohjustustyössä. Levyjen päälle tehdään lopulta laatoitus. Ennen sitä on kuitenkin rakennettava pihasaunan seinät ja katto. Mahdolliset sähkö- ja LVI-työt teetetään siinä vaiheessa, kun pihasaunan runko mukaan lukien lattia, seinät ja katto, on saatu valmiiksi.

Pihasaunan viimeistely

Pihasaunan viimeistelytöitä ovat ikkunoiden, ovien, lauteiden ja kaikkein tärkeimmän, eli kiukaan, asennustyöt sekä puupintojen pintakäsittelyt. Lauteita ei käsitellä yleensä lainkaan, mutta kaikki muut puupinnat tarvitsevat asianmukaisen suojakäsittelyn. Pintakäsittelyn kuivuttua on aika nauttia työn tuloksista. Saunailta oman puutarhan keskellä itse rakennetussa pihasaunassa on täydellinen tapa rentoutua ja nauttia omasta rauhasta.

dante