Koiramaista menoa puutarhassa

Koiramaista menoa puutarhassa

Koira, tai koirat, rakastavat seikkailla ja viettää aikaa puutarhassa, mikä onkin useimpien omistajien haave. Jotta tämä onnistuu, ei pelkästään takaoven avaaminen ole vaihtoehto. Kannattaakin miettiä, miten puutarhasta saisi koiraystävällisen, jolloin karvainen perheenjäsen viihtyy siellä varmasti ja kuluttaa energiaa helposti, ilman omistajan läsnäoloa.

Vesielementti sopii kaikille

Tuoretta vettä pitää olla saatavilla jokaisella koiralla, mikä antaakin kekseliäimmille omistajille loputtomasti mahdollisuuksia. Vesielementin, kuten vesiputouksen tai pienen lammen, lisääminen ympäristöön voi tehdä puutarhasta mitä hauskimman paikan koiralle. Raikkaan veden lisäksi lampi tarjoaa mahdollisuuden vilvoitteluun, kesän kuumina päivinä. Ennen elementin asentamista tulee kuitenkin varmistaa, että se on turvallinen ja että koira pääsee altaasta ylös, mikäli tipahtaa sinne. Tämä voi tarkoittaa joko matalan altaan asentamista, tai ramppien käyttämistä.

Turvallisuus aina ensin

Vaikka koirat eivät enää villejä susia olekaan, tarvitsevat nekin rajoja. Takapiha kannattaa aidata turvallisuuden takia, jotta vahinkoja ei pääse tapahtumaan, eikä koira katoa. Mikäli koko puutarhaa ei voida rajata, voidaan rakentaa erillinen aitaus, jossa koira pääsee juoksemaan sydämensä kyllyydestä. Metalliaita on usein edullinen ja helppo tapa rajata pihaa, mutta se ei välttämättä ole tyylikkäin ratkaisu. Vaihtoehtoisesti voidaan panostaa hienompaan aitaan, joka sopii tyyliin, mutta tämä tulee viemään enemmän rahaa. Mikä tahansa tyyli valitaankin, on varmistettava ettei koira pääse siitä lävitse ja karkaamaan teille tuntemattomille.

Suojaa ja varjoa riittävästi

Koirat voivat palaa auringossa aivan samalla tavalla kuin ihmiset ja auringonpistokset voivat olla hengenvaarallisia. Suuret ja rehevät puut tuovat varjoa, mutta jos näitä ei tontilta löydy, tulee miettiä muita ratkaisuja. Esimerkiksi koirankoppi voi olla mainio tapa luoda karvaiselle kaverille varjoinen paikka ja usein mistä tahansa puutarhasta löytyy tähän tarpeeksi tilaa. Koirankoppi voidaan tehdä itse, tai tilata ja sen suunnittelussa saa käyttää mielikuvitus juuri niin paljon kuin haluaa!

Myrkytön ilmapiiri on tärkeä

Jotkin yleisistä kasveista ovat myrkyllisiä koirille ja näihin kuuluu esimerkiksi liljat. Kannattaakin tarkastaa ennen kasvien ostamista, mitkä ovat vaarallisia koiran teveydelle. Samalla tulee huomioida, minkälaisia kemikaaleja ja materiaaleja puutarhassa käytetään, jotta lemmikeille ei aiheudu vaaraa. Samaan kategoriaan kuuluu myös mahdolliset myrkyt tuholaisten varalle, eli jos pihalla asustaa käärmeitä, rottia, hiiriä tai etanoita, tulee olla varovainen hävittämisen kanssa!

Leikkipaikka on aina etu

Väsynyt koira on onnellinen koira ja mikäli koiralle ei tarjota tarpeeksi aktiviteettia, voi nopeasti syntyä paljon tuhoa. Koiralle kannattaakin tarjota tietty alue, jossa juokseminen ja lelujen repiminen on sallittua. Mitä suurempi tila on käytössä, sitä tyytyväisempi koira tulee olemaan ja sitä mieluisampaa on yhteiselo kaikilla. Leikkialueelle voidaan myös lisätä aktiviteetteja, kuten puusta roikkuva autonrengas. Useat isot ja leikkisät koirat rakastavat repiä, roikkua ja vetää rengasta, jolloin energiaa kuluu ilman omistajan panostusta.

Polkujen tutkiminen on mieluisaa puuhaa

Pihalle kannattaa myös rakentaa erilaisia polkuja, joita koirat saavat tutkia rauhassa. Vaikka reitit pysyvätkin samoina, muuttuvat niiden hajut jatkuvasti, sillä sade, tuuli ja luonnon eläimet tuovat niihin uutisensa. Tämä antaa koiralle uutta tekemistä aivan jokaisena päivänä!

dante