Itse tehdystä enemmän iloa!
Itse tehdyillä tuotteilla, esineillä ja asioilla on usein paljon enemmän arvoa, kuin valmiina ostetuilla. Tee-se-itse projektit myös säästävät paljon rahaa, aikaa ja stressiä, tietenkin hiukan riippuen projektista. Tästä listasta löydät tärkeimmät syyt sille, miksi itse tekeminen kannattaa!
- 1. Kun tehdään itse, jokainen yritys muuttuu helpommaksi. Jos vaikka rakennetaan uutta kasvihuonetta, on ensimmäinen yritys aina hiukan haastava. Mitä enemmän asiaan perehdytään, sitä nopeammin se kuitenkin valmistuu ja kun yksi kasvihuone on jo tehty, osataan sama toistaa tehokkaammin seuraavalla kerralla.
- 2. Samalla opitaan monia asioita. Jos rakennetaan kasvihuonetta, ei opita pelkästään sen rakentamisesta, vaan rakentamisesta ylipäätään. Tähän voi liittyä uudet taidot koskien maanmuokkausta, perusteiden tekoa, mittaamista ja muuta rakentamista. Näitä tietoja voidaan hyödyntää myös muualla ja uudet taidot antavat tiettyä itseluottamusta.
- 3. Rakentaminen on kätevä taito, mistä on moneksi. Vaikka kasvihuoneen rakentaminen edellyttääkin eniten rakentamiseen liittyviä taitoja, voidaan saada muutakin kokemusta ja uudet taidot heijastuvat moneen. Esimerkiksi edullisimman materiaalin neuvotteleminen maahantuojien kanssa antaa uuden taidon, mitä voidaan hyödyntää myös työelämässä.
- 4. Rakentaja on hyvänä mallina lapsille. Kun asioita tehdään itse, voidaan olla arvokas roolimalli lapsille, muille perheenjäsenille ja ystäville. Mikäli lapset näkevät vanhempien tekevän erilaisia asioita, he ymmärtävät että kuka tahansa voi tehdä nämä helposti ja samalla saadaan kasvatettua reippaita, omatoimisia lapsia.
- 5. Apuna muille ihmisille. Kun rakennushommat toimivat ja uudet rakenteet ilmestyvät tuosta vain pihalle, alkaa naapurit ja kaverit huomaamaan asian. Tämä johtaa automaattisesti useisiin avunpyyntöihin. Sen lisäksi että uudet taidot syventävät ystävyyksiä, ne voivat myös myöhemmin avata uusia mahdollisuuksia, kuten omavaraisen tuoton yrittäjänä.
- 6. Stressin sietokyky paranee tehdessä. Aloittelijalla tulee aina eteen hetkiä, kun kaikki menee pieleen. Vaikka ensimmäiset epäonnistumiset saavat helposti kyyneliä silmiin, totutaan yllätyksiin. Tämän johdosta myöhemmin osataan olla rennompia jopa vaikeimmissa tilanteissa. Samalla opitaan kysymään itseltä mikä meni vikaan ja välttämään turhia virheitä tulevaisuudessa. Ei siis kannata pelätä epäonnistumista, sillä se on opettava kokemus.